EEN RECHTE RUG

dinsdag 22 november 2005 21:07

Voor 2006 en een paar jaar daarna hadden ze wat dat betreft wel een punt, want het rijk compenseert het verlies aan OZB opbrengsten (waar het rioolrecht in is ondergebracht) de eerste jaren meer dan volledig. Het college (inclusief de twee wethouders van de VVD) was echter terecht van mening dat het verstandig was nu te doen wat toch weer moet gebeuren: invoeren van het rioolrecht voor de gebruikers van het riool. Met de opbrengst er van kunnen noodzakelijke dingen betaald worden, zoals de verbetering van de opkomsttijd van de brandweer. De opbrengst van het rioolrecht zou overigens kleiner zijn dan het onderhoud van het rioolstelsel de gemeente ieder jaar kost. Toen begon het gebruikelijke politieke spel.

De voorzitters van de partijen die het college vormen kwamen bij elkaar om een oplossing te vinden. Het bleek al meteen dat het de VVD ernst was : als het voorstel van het college overeind zou blijven, zou de VVD het vertrouwen in zijn wethouders opzeggen. Een breuk in het college zou dan geboren zijn. Daarom hebben we samen gezocht naar een compromis. Dat lukte. De VVD deed water in de wijn door te accepteren dat er toch rioolrecht zal worden geheven, de andere partijen door te accepteren dat er een gat van 1,3 miljoen in de begroting wordt geslagen waarvoor bezuinigingen moeten worden gevonden. Die bezuinigingen moesten voor ons wel hard zijn, want anders ben je er wel zeker van dat je inkomsten mist, maar niet zeker van de vermindering van uitgaven. Solide begroten heeft de ChristenUnie hoog in zijn vaandel staan. Er werd een pakket aan bezuinigingen gevonden dat redelijk solide in elkaar zat. Ook het college kon – schoorvoetend uiteraard – met het bereikte compromis leven. Onze fractie hikte nog het meest aan tegen de bezuiniging van € 150.000 op het minimabeleid (de Lelystad pas).Ook de flinke bezuiniging op de kwaliteit van de openbare ruimte doet zeer.
In de vergadering heb ik duidelijk gemaakt dat de ChristenUnie weliswaar medeondertekenaar van het amendement op de begroting is (dus de bezuinigingen slikt), maar dat dit alleen gebeurt omdat wij willen dat het college de rit uitzit. Onze stad is zo duidelijk in ontwikkeling dat we ook nu een krachtig college nodig hebben dat over een meerderheid in de raad beschikt. De ‘oppositiepartijen’ hebben ons natuurlijk verweten dat we geen rechte rug hebben, omdat we gezwicht zijn voor druk van een andere partij. Ik heb dat bestreden. Het belang van een college dat onbelemmerd door kan regeren vinden wij, nu we vlak voor de verkiezingen staan, zwaarder wegen dan het accepteren van bezuinigingen die we misschien begin volgend jaar al weer terug kunnen draaien. Maar aangenaam is het natuurlijk niet. De week van de begroting 2006 was niet de leukste week uit mijn raadsperiode.
 
Boele Siepel

« Terug

Reacties op 'EEN RECHTE RUG'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.