Jaarverslag kiesvereniging

dinsdag 22 november 2005 21:33

De ChristenUnie mag zich verheugen in een goed lopende bestuurlijke vertegenwoordiging in de Lelystadse politiek. Fractie en wethouder hebben een invloed op beraadslaging en besluitvorming in het college en de gemeenteraad, die naar het oordeel van het bestuur, groter is dan verwacht mag worden op basis van het aantal zetels in de raad. Ook in de pers mag de ChristenUnie (wethouder en fractie) er zijn.
Echter, dat positieve beeld kan niet van de kiesvereniging worden geschetst. Onderstaande zal dat hopelijk zichtbaar maken.

Jaarverslag ChristenUnie Lelystad                                              22 november 2005
1 januari 2004 – 31juni 2005
 
 
Algemeen:
De ChristenUnie mag zich verheugen in een goed lopende bestuurlijke vertegenwoordiging in de Lelystadse politiek. Fractie en wethouder hebben een invloed op beraadslaging en besluitvorming in het college en de gemeenteraad, die naar het oordeel van het bestuur, groter is dan verwacht mag worden op basis van het aantal zetels in de raad. Ook in de pers mag de ChristenUnie (wethouder en fractie) er zijn.
Echter, dat positieve beeld kan niet van de kiesvereniging worden geschetst.    Onderstaande zal dat hopelijk zichtbaar maken.
 
Bestuur:
Het bestuur telde 4 personen:
- Henk van der Molen, voorzitter
- Heiko Kleinleugenmors, secretaris en penningmeester
- Hans Duinkerken, verbindingsman met de fractie (politiek secretaris?)
- Eelco de Boer, internet
Het bestuur vergadert in de regel, met uitzondering in vakantieperiodes, eens per maand. Vanaf voorjaar 2005 bestaat het bestuur uit 3 personen. Eelco de Boer heeft aangegeven uit het bestuur te willen vertrekken wegens drukke werkzaamheden. Inmiddels is Hans fractieassistent geworden en heeft hij aangegeven uit het bestuur te willen treden als dat voor het bestuur goed geen al te grote problemen oplevert.
Het bestuur bestaat uitsluitend uit vnl GPV-leden en is daarmee geen goede weerspiegeling van de achterban. Op zich is dat niet zo’n probleem, maar de kennis van en de relatie met het geheel van de achterban is daardoor niet goed geregeld.
Pogingen om de samenstelling van het bestuur te verbreden zijn tot op heden op niets uitgelopen.
 
Ledenbijeenkomsten
Na de zomervakantieperiode 2004 hebben we voor het eerst een (intern) politiek café gehouden waarin we zowel een politiekinhoudelijk onderwerp hebben besproken als ons hebben bezonnen op de gang van zaken binnen de vereniging. Het verschijnsel politiek café lijkt in de smaak te vallen. De bedoeling van deze bijeenkomsten is ons te beperken tot politiekinhoudelijke discussies. Huishoudelijke zaken komen op
 
In de verslagperiode zijn de volgende ledenbijeenkomsten gehouden:
                       
datum
Soort bijeenkomst
onderwerp
22-1-2004
ledenvergadering
Europese verkiezingen
30-9-2004
Politiek café
Informele samenkomst voor leden
6-10-2004
Training Iedereen van de partij
Sterke en zwakke punten van de vereniging
16-11-2004
Training Iedereen van de Partij
Hoe verder met de vereniging
2-2-2005
Politiek café
Bijzonder en openbaar onderwijs in Lelystad
25-5-2005
Politiek café
Europese grondwet
 
 
 
 
Het aantal deelnemers aan deze bijeenkomst heeft gevarieerd van minder dan 10 tot ca 25 (Europese grondwet). Dat laatste aantal was tevens de positieve uitschieter. Gemiddeld zal het aantal deelnemers niet meer dan 10 zijn geweest.
 
 
Nieuwsbrieven en website
De elektronische nieuwsbrieven en de website vormen in beginsel een belangrijk communicatiemiddel binnen de kiesvereniging, de website ook met externen. In de verslagperiode zijn er 4 uitgekomen. Bijdragen worden geleverd door leden van de gemeenteraads- en provinciale fractie en door het bestuur. Een enkele maal zijn de leden expliciet gevraagd commentaar te leveren op een actuele politieke stelling. Een tweetal leden zorgt voor opmaak, verspreiding en plaatsing op de website.
Een enkele keer is de nieuwsbrief gebruikt om over een actueel thema een discussie te houden. Daar wordt heel spaarzaam gebruik van gemaakt.


Iedereen van de partij
In 2004 zijn twee trainingsavonden gehouden, gericht op versterking van de vereniging. De eerste was onder begeleiding van een medewerkster van het landelijk bureau.
In de eerste training zijn de sterke en zwakke punten van de partij besproken. Dat waren de volgende punten:

De volgende tabel geeft de resultaten: 
Factoren
oordeel*
Vraaggerichte promotie
35
Flexibele organisatie
44
Toerustend leiderschap
45
Persoonsgerichte taakvervulling
49
Inspirerende bijeenkomsten
49
Strategische politiek
59
Goede relaties
69
Motiverend geloof
70
* Gezien het kleine aantal ingediende vragenlijsten (10), mag aan kleine verschillen geen echte waarde worden toegekend.
(betekenis puntentoekenning nog uiteenzetten)
 
In de tweede bijeenkomst hebben we ons bezig gehouden met vraaggerichte promotie (dit begrip nog omschrijven?). De volgende thema’s hebben we benoemd om daar mee, samen met leden, fractie en belangstellenden verder te gaan:

-          beleid t.a.v. zwakken
-          veiligheid
-          jeugd/onderwijs/brede school,
met als reservethema: vliegveld Lelystad.

Het bestuur heeft een werkgroep gevraagd deze thema’s zover uit te werken dat per thema  een themagroep uit de leden er mee aan de slag kan. Politieke zichtbaarheid en het betrekken van de leden zouden speerpunten moeten zijn. (Daarnaast zou ledenwerving een speerpunt moeten zijn, waarvoor echter een aparte werkgroep is ingesteld). De werkgroep heeft nog niet tot resultaat geleid.


Ledental
 
datum
Aantal leden
1-1-2004
88
1-1-2005
90
30-6-2005
92
 
Het aantal leden zou voldoende moeten kunnen zijn voor een bloeiende vereniging. Het aantal in de partij actieve leden is echter zeer beperkt. Groei is gewenst voor de bemensing van kaderfuncties (zie o.a. iedereen van de Partij), de ontwikkeling van kader voor toekomstige politieke functievervulling, om de financiële middelen te verruimen en ook om de subsidie aan landelijke activiteiten, die deels van het aantal leden afhankelijk is, te vergroten.
 
In het najaar van 2004 heeft het bestuur een ledenwerfcommissie in het leven geroepen met in eerste instantie als doel om in kaart te brengen op welke manier de diverse achterbannen van de CU in Lelystad met succes zou kunnen worden benaderd voor het lidmaatschap van de vereniging. Dit heeft nog niet tot resultaat geleid.
 
Financieel:
De financiële situatie van de kiesvereniging is slecht. Het fusieproces in financiële zin zeer onhelder geweest. Bovendien is er een jarenlange achterstand in de heffing van contributies. Het is nog maar de vraag of daar een substantieel deel kan worden binnengehaald. Tenslotte is de overdracht van de vorige penningmeester naar de huidige zeer traag verlopen, waardoor het heel lang geduurd heeft voor het bestuur een beter zicht op de financiële situatie heeft kunnen krijgen. Het verslag van de penningmeester geeft meer bijzonderheden.
Het bestuur heeft besloten bij de leden opnieuw te vragen om extra financiële bijdragen om de campagne voor de komende verkiezingen te kunnen financieren.
 
Verkiezingen
Als voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen heeft het bestuur overlegd met de fractie (leden en steunleden) om de huidige gang van zaken te evalueren en de politieke ambitie van de huidige (steun)fractieleden in beeld te krijgen.
 
 
22 november 2005
 

« Terug

Reacties op 'Jaarverslag kiesvereniging'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.