Teambuilding?

team_building_ringdonderdag 02 december 2010 11:18

Dinsdagavond 9 november 2010, zeven uur, provinciehuis. De gemeenteraad van Lelystad geniet nog steeds van de gewaardeerde gastvrijheid van de provincie in verband met de verbouwing van het stadhuis. We staan op het punt te beginnen met het slotdebat over de begroting 2011. Hoe zal het gaan? De voortekenen zijn niet goed; vanmiddag de reactie van het college ontvangen op de door de niet-collegepartijen ingediende 24 amendementen en moties. Met 23 van deze voorstellen is het college het niet eens.

Uit alles blijkt dat de collegepartijen het met hun nipte meerderheid niet leuk vinden dat alle zeven partijen die niet in het college zitten (Bindend Lokaal, ChristenUnie, GroenLinks, CDA, Trots op Nederland, D66 en SP) zich verenigd hebben onder de naam “een betrokken alternatief”. Ik probeer te benadrukken dat wij in gesprek willen met het college en de andere fracties. Om onze goede wil te tonen trek ik drie amendementen in en stel daarvoor één motie in de plaats. De motie beoogt om pas bezuinigingen door te voeren zodra de gevolgen inzichtelijk zijn. Een spelregel die letterlijk staat opgeschreven in het coalitieakkoord. Omdat nog vele bezuinigingen zullen volgen vind ik dit een belangrijk onderwerp. De collegepartijen ontwijken over deze motie het debat, zelfs de smoes is stom; geen tijd om te lezen!

Als er (inmiddels is het over elven) over de amendementen is gestemd volgt een schorsing voor beraad tussen de niet-collegepartijen. Heel snel zijn we het eens; onze handreiking is niet aangepakt, bijna alle amendementen zijn verworpen en er is geen zicht op informatie over de gevolgen van bezuinigingen. We kunnen dus niet anders dan tegen de begroting stemmen, niet omdat het collegevoorstel geen goede dingen bevat, maar omdat de begroting niet goed genoeg is. We voelen allemaal dat het een heel fors signaal is, maar we kunnen niet anders!

Achteraf hoor ik dat toeschouwers het een tam debat vonden. Ik ervoer dat zelf zo niet, de allerlaatste minuut van mijn spreektijd heb ik nog benut. De Inwonerspartij had nog meer dan zeven minuten over. Overigens niet verbazingwekkend als je al aan het begin van het debat stelt dat er niets veranderd moet worden. Ik verbaas me vanavond wel meer over de Inwonerspartij. Zo was er een bizar betoog dat ook inwoners van villawijken het erg moeilijk hebben. Ik vermoed dat ik volgende maand, ik ben dan in Oeganda, er nog wel eens aan terug zal denken.

Later ben ik verbaasd als ik kennis neem van twitterberichten en weblogs. Het college en de collegepartijen zijn verrast en geïrriteerd. Het zou ons om de macht gaan en mij wordt een hoofdrol toegedicht. Het laatste is grote onzin, we deden het allemaal samen. Wanneer komt de dag dat iemand van de coalitie eens in de spiegel kijkt en dan ontdekt dat het wel eens aan de kwaliteit van de voorstellen zou kunnen liggen?

 

Albert Kok

Fractievoorzitter ChristenUnie

« Terug

Reacties op 'Teambuilding?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.