Politiek zet grote grazers in de kou

konikpaardmaandag 20 december 2010 11:35

Dat is de voorlopige conclusie die men kan trekken na de debatten afgelopen dinsdag 14 december in de 2e kamer en in de beeldvormende sessie van de Lelystadse gemeenteraad. In de beeldvormende sessie werd het advies van de commissie Gabor (IMCO2) aan de staatsecretaris Bleker persoonlijk door de heer Gabor en professor Olff toegelicht.

Het is bijzonder moeilijk te traceren wat de echte motieven van diverse politici zijn om de grote grazers (heckrunderen, konikpaarden en edelherten) in de wintermaanden niet tijdelijk toe te laten in het Lelystadse bos het Hollandse Hout (HH).

De heer Gabor liet in zijn toelichting afgelopen dinsdag duidelijk blijken dat er feitelijk geen enkel gegrond bezwaar zou kunnen zijn om de grote grazers voor beschutting niet tot het HH toe te laten. Vanuit welke invalshoek je het ook bekijkt, het toelaten in de winter levert alleen maar voordelen op, zo was zijn conclusie.

Vanuit het oogpunt van dierenwelzijn is de fractie van de ChristenUnie voor het in de wintermaanden openstellen van het HH. Met name de rechtse fracties in de gemeenteraad zijn faliekant tegen openstelling en de belangrijkste argumenten zijn:

• Recreatieve waarde van het HH gaat achteruit
• Kaalslag van het HH
• Grote grazer trekken naar de stad
• De grote grazer breidt zich nog meer uit

Begrijpelijke argumenten die door de heer Gabor dinsdag op een deskundige wijze werden gepareerd. De heer Gabor beoogde eigenlijk dat het openstellen in de winter van het HH een morele randvoorwaarde is.

Hoe nu verder ? De gemeenteraad heeft over dit dossier feitelijk niets te zeggen en kan hooguit haar mening c.q. haar visie geven, de beslissingsbevoegdheid ligt bij staatsecretaris Bleker. De gemeenteraad stelt in januari 2011 nog wel de gebiedsvisie van het HH vast en mag hopen dat de staatsecretaris hier serieus kennis van neemt. Bindend Lokaal heeft nog een extra raadsvergadering tijdens het kerstreces aangevraagd. Onduidelijk is wat men hiermee wil bereiken.

 Jammer dat door politiek gekrakeel de Grote Grazers in de kou komen te staan en laten we hopen dat de winter niet zo streng wordt als vorig jaar.

 

  Chris van Veluwen, raadslid ChristenUnie Lelystad

« Terug

Reacties op 'Politiek zet grote grazers in de kou'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.