Een strategie voor integratie

integratiedinsdag 16 september 2008 09:48

Op 12 september vond de eerste “Flevomeeting’ plaats. Wat inhoud betreft was het meteen een schot in de roos. Voor de Flevomeetings worden alle bestuurders van gemeenten in Flevoland en de provincie uitgenodigd. Tussen een boottocht op het Veluwemeer en een barbecue bij Dorhout Mees, kregen we een lezing van Paul Scheffer over de inhoud van zijn boek ‘Land van aankomst’.

Lelystad heeft een groot aantal inwoners die in het buitenland zijn geboren. Velen van hen komen uit een andere cultuur en moeten hun plaats vinden in onze cultuur. Met spanning keek ik dus naar zijn lezing uit, want integratiebeleid is een belangrijk onderwerp voor de ChristenUnie.

Volgens Scheffer gaan aan integratie twee andere stappen vooraf. De eerste is ‘afstand houden ‘.Als nieuwkomer blijf je zoveel mogelijk binnen je eigen groep, want dat geeft veiligheid. Die heb je ook nodig, want vertrekken naar een andere cultuur levert een groot verlies op. Het land van herkomst is ver weg. En de mensen van de stad waarin je terechtgekomen bent, accepteren die afstand. Je bent immers nieuw en vreemd. De tweede fase is er een van ‘conflict’. Je kunt niet langer om elkaar heen, maar je constateert in het contact dat het botst. De normen en waarden verschillen. Volgens Scheffer is de beste manier om het conflict te beslechten dat je aan de ander alleen die eisen stelt die hij ook aan jou mag stellen. Hij gaf als voorbeeld de Marokkaanse jongeren die vinden dat ze gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt. Terecht vallen ze daarover. Maar – hield Scheffer ze voor – jullie discrimineren zelf ook mensen om hun sexuele geaardheid. Als je het ene niet wilt, kun je het andere niet doen. Alleen door het eens te worden over de belangrijkste normen kun je de basis leggen voor integratie. Aan beide kanten worden dus eisen gesteld. En die normen moeten dan ook stevig gehandhaafd worden, aldus Scheffer. Niks gedoogbeleid. Helder zijn en recht in de leer.

 

Ik vond het een heel inspirerende lezing en sta te trappelen om het boek te lezen. Onder het eten heb ik nog een tijdje met Scheffer kunnen doorpraten en toen werd bevestigd dat de sociaal democraat Scheffer heel veel opvattingen heeft (bv over gedogen) die wij als ChristenUnie bestuurders van harte onderschrijven. Van twee heel verschillende kanten kun je dus op precies dezelfde plek uitkomen. Een mooie ervaring.

 

Boele Siepel

« Terug

Reacties op 'Een strategie voor integratie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.