Het ziekenhuis redden

elly-denhaagdinsdag 18 november 2008 09:38

Donderdag gingen we met zo’n 100 man uit Lelystad naar Den Haag. Daar zou de Tweede Kamercommissie de aanbevelingen van de heer Lodewick bespreken. De heer Lodewick had de situatie van ons ziekenhuis geanalyseerd en aanbevelingen geschreven voor de toekomst. Deze aanbevelingen zouden besproken worden door de portefeuillehouders Gezondheidszorg van de Tweede Kamer.

De burgemeester bood een petitie aan en bracht op die manier het belang van een goed ziekenhuis in Lelystad op een goede manier onder de aandacht.

En toen begon het debat. De SP met als woordvoerder Agnes Kant en de PVV met als woordvoerder Fleur Agema hadden meer moeite met luisteren dan met spreken. Beide woordvoersters pleitten voor een ziekenhuis zowel in Lelystad als in Emmeloord. Zij meenden dat de minister daar best geld voor beschikbaar kon stellen omdat er toch ook geld in de kredietcrisis was gestoken. En waren deze beide ziekenhuizen dan ook niet van groot algemeen belang. Het ging daardoor vooral steeds over Emmeloord. En dat terwijl er van Emmeloord niemand de moeite had genomen om naar Den Haag te komen. In Emmeloord hebben ze het ziekenhuis al opgegeven en lonken ze volgens mij naar heel andere oplossingen.

Voor de overige partijen was vooral bereikbare zorg voor alle Flevolanders het belangrijkste uitgangspunt. De VVD vond wel dat Emmeloord dan alleen poliklinieken kon inrichten omdat anders opnieuw faillissement zou dreigen voor beide ziekenhuizen.

Gelukkig zegde de minister toe dat hij borg zou staan voor het Ziekenhuis tot er een oplossing gevonden zou zijn, ook als dat wat langer mocht duren dan 10 november.

Met die toezegging waren we blij. En ook dat hij het Ziekenhuis zomaar niet zou laten vallen.

Inmiddels weten we dat er twee partijen zijn die de voorkeur hebben van de Raad van bestuur om het Zuiderzeeziekenhuis over te nemen. We hopen dat er spoedig een solide financieel plan ligt. Dat al het personeel weer rustig aan het werk kan, zonder steeds ontslag als een zwaard van Damocles boven hun hoofd te hebben hangen. Dat nu eindelijk iedereen, ook de medisch specialisten, zijn beste beentje voor zet om de kwaliteit te leveren die in Nederland hoort in de ziekenzorg. En dat wij in Lelystad weer een goed draaiend basisziekenhuis hebben waar we allemaal met een gerust hart naar toe kunnen gaan.

 

Elly van Wageningen

« Terug

Reacties op 'Het ziekenhuis redden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.