De kunst van het vullen van een vuilniszak

Vuilniszakdinsdag 21 april 2009 09:25

Ieder jaar organiseert Pluspunt vrijwilligerswerk een stage voor raads- en collegeleden. Het doel is tweeledig: raadsleden krijgen een beter beeld van het vele vrijwilligerswerk dat er in onze stad gebeurt en vrijwilligers kunnen hun ervaringen en zorgen delen met raadsleden.

Dit jaar mocht ik een ochtend meehelpen met de vrijwilligers van de Stichting Flevoland helpt Oost-Europa. Deze stichting zamelt spullen in die ten goede komen aan instellingen (kindertehuizen bijvoorbeeld) en arme mensen in vooral Polen, Roemenië en Bulgarije. De stichting beschikt over een eigen gebouw aan de Wigstraat en werkt helemaal zonder subsidie. De spullen krijgen ze gratis en de kosten van huisvesting en transport worden gedekt uit de opbrengst van verkopingen. Regelmatig staan ze met een kraam in het Lelycentre. Vooral de jaarlijkse Oldtimerdag is belangrijk als inkomstenbron. Het hele jaar door worden spullen die passen bij mensen die in oude auto’s geïnteresseerd zijn apart gelegd en op de bewuste dag (dit jaar 21 juni) te koop aangeboden. Dat geld is hard nodig, want vooral de transportkosten tikken er flink in.

Het sorteren en inpakken gebeurt door de vrouwelijke vrijwilligers, het stapelen van de dozen en de volle zakken is meer mannenwerk. Dat was dus mijn klus voor die ochtend. Ondertussen kreeg ik een goed beeld van het vele werk dat door de vrijwilligers van de stichting gebeurt en van de noodzaak van dit werk. Juist nu, want de crisis treft de arme mensen in Oost-Europa heel hard.

Het is vooral kleding dat wordt ingezameld, gesorteerd en verpakt in vuilniszakken. Die zakken moeten natuurlijk zo goed mogelijk worden gevuld, zodat er zo weinig mogelijk lucht wordt getransporteerd. Het bleek dat de vrijwilligers de kunst van het vullen van een vuilniszak tot in de puntjes beheersen. Onder in de punten van de zak worden sokken en dunne T-shirts gestopt, zodat er geen loze ruimte in de zak zit. Vervolgens wordt de keurig opgevouwen kleding goed aangedrukt in de zak gestopt die met tape (ook gesponsord) wordt afgesloten. Wist u trouwens dat reepjes van een kapotte panty uitstekend dienst kunnen doen als elastiek en middel om planten in de tuin op te binden?

 

Het was een leerzame en nuttig bestede ochtend. Mijn respect voor het vele vrijwilligerswerk van mensen die zich belangeloos inzetten voor vaak onbekende medemensen, is weer groter geworden.

 

Boele Siepel

 

Meer informatie: www.flevolandhelptoosteuropa.nl

« Terug

Reacties op 'De kunst van het vullen van een vuilniszak'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.