Coalitiekramp

albertkok-verkleind091121-03maandag 28 juni 2010 21:06

Het is logisch dat coalitiepartijen veel met elkaar afstemmen en elkaar op deze manier vasthouden. Zeker in de Lelystadse situatie nu er een partij zonder coalitie-ervaring (Inwonerspartij Lelystad) tot het college is toegetreden.
Er moet echter ook een bepaalde openheid van die collegepartijen zijn voor de inbreng van andere partijen, sterker nog: Dat is nadrukkelijk door die partijen beloofd! De praktijk vanaf de start van het college tot nu toe (nog maar een paar maanden) stelt heftig teleur. Die praktijk is dat er (vaak slechte) (compromis)amendementen worden gemaakt waaraan niet meer te sleutelen valt.

Drie voorbeelden:

Het Openbaar Vervoer:
De PvdA wil een extra route door de Punter. De VVD en Inwonerspartij willen dit amendement alleen maar steunen als ook Lelystad-Noord in de routestructuur wordt opgenomen. Iedereen weet dat een normale busroute naar Lelystad-Noord absoluut onhaalbaar is, maar daar wonen toevallig wel veel kiezers van VVD en Inwonerspartij. Straks is duidelijk hoeveel het Openbaar Vervoer zal kosten en dan zal duidelijk zijn dat niet alle wensen vervuld kunnen worden en zullen mensen teleurgesteld worden. Onbegrijpelijk dat de PvdA met het opportunisme van hun collega collegepartijen meeging.

Parkeertarieven:
Tot dusver was de lijn: De parkeerexploitatie hoeft geen winst op te leveren (geen melkkoe), maar mag ook geen verlies lijden, want dat gaat ten laste van andere belangrijke taken van de gemeente.
Nu kwam in een amendement van de 3 collegefracties te staan dat de parkeertarieven niet mogen stijgen met ook nog een onjuist beroep op het coalitieakkoord. Weer laat de PvdA zich foppen….

Winkeliers in het Stadshart:
De winkeliers in het Stadshart hebben veel last van de bouwactiviteiten. Het college stelde voor om voor de komende paar jaar 2 ton ter beschikking te stellen om allerlei activiteiten te organiseren. Uit volledig technocratische overwegingen stelde de PvdA voor om dit niet te doen. Het geld kwam uit een verkeerd potje. Tot verbazing van velen gingen VVD en Inwonerspartij mee met de PvdA. De VVD die nog geen half jaar hiervoor er tevergeefs voor pleitte om niet minder dan € 1.100.000 extra aan het Stadshart te besteden….
Gevolg is dat de winkeliers voorlopig niet worden gecompenseerd en er dus geen extra activiteiten komen. Het is maar de vraag of bij de behandeling van de begroting er volgend jaar wel geld beschikbaar komt.
Het was een vreemde situatie: Bijna alle oppositiepartijen steunden het college en de collegepartijen vielen hun eigen wethouder af.

 

Albert Kok, fractievoorzitter

« Terug

Reacties op 'Coalitiekramp'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.