Extra kosten voor bouw nieuw scholencomplex door aantrekkende bouwsector

School.jpgwoensdag 17 april 2019 16:30

De middelbare schoolgebouwen in Lelystad zijn ernstig verouderd en dienen vervangen of gerenoveerd te worden. Twee jaar geleden werd besloten een compleet nieuw scholencomplex te bouwen voor een bedrag van €55,5 miljoen, waar de leerlingen van de SGL, Arcus en Rietlanden een plekje gaan krijgen.

Voor de fusie van de drie middelbare scholen werd gekozen omdat er voor de VWO-leerlingen structureel te weinig docenten zijn als de drie scholen individueel blijven bestaan. Bovendien is er in de bestaande situatie op alle leerniveaus weinig financiële ruimte om specialistische leertrajecten en extra ondersteuning aan te bieden. De samenvoeging van de scholen biedt die mogelijkheid wel. 

Nu, twee jaar later, is de economie flink aangetrokken en is er krapte in de bouwsector. Bij het zoeken naar een bouwbedrijf dat het scholencomplex wilde neerzetten, bleek de animo bij bouwbedrijven klein. Bij de aanbesteding schreef zich slechts één partij in en die wilde het scholencomplex voor meer dan de begrote 55,5 miljoen bouwen. De ChristenUnie stuurde er vanaf het begin op aan om de aanbesteding snel te doen, omdat het de ontwikkelingen in de bouwsector zag aankomen en al vreesde dat langer wachten zou leiden tot een hogere prijs, maar andere partijen blokkeerden dit. 

Hierdoor stond de gemeenteraad gisteren opnieuw voor een keuze: moet het ondanks de extra kosten het scholencomplex laten bouwen of moet er opnieuw onderzocht worden of het niet beter is om de Arcus, SGL en Rielanden te renoveren. Omdat renovatie vermoedelijk ook veel extra geld kost en omdat de (ontwerp)plannen waar de afgelopen jaren kosten voor zijn gemaakt dan de prullenbak in gaan, kiest de ChristenUnie voor het doorzetten van het huidige traject. 

Langer wachten of opnieuw onderzoek doen naar andere mogelijkheden gaat vermoedelijk alleen nog maar meer geld kosten. Het lijkt er immers niet op dat de krapte in de bouwsector gaat afnemen. We willen als stad vooruit en de bouw van het nieuwe scholencomplex hoort daarbij. De extra kosten voor het bouwen van de school wordt door de ChristenUnie-fractie als een zware tegenvaller ervaren, maar we kunnen niet op onze handen gaan zitten en toekijken hoe onze onderwijsfaciliteiten verloederen. We moeten vasthouden aan de duidelijke koers die twee jaar geleden is ingezet en nu actie ondernemen. Dat is wat onze jeugd en onze stad verdient. 

De inbreng van de ChristenUnie gisteren tijdens de raadsvergadering kan teruggekeken worden via: Video Raad van Lelystad

« Terug