Flevokust - bespiegelingen bij een genomen besluit

Flevokustzaterdag 28 december 2013 12:29

De Flevokust, wij kunnen er alles van vinden maar gedane zaken nemen geen keer en de “som” van alle meningen heeft een “NEE” gegeven.
Chris van Veluwen blikt terug op een bewogen raadszitting.

Wij kunnen er alles van vinden maar gedane zaken nemen geen keer en de “som” van alle meningen heeft een “NEE” gegeven.

door Chris van Veluwen, Raadslid ChristenUnie

Het is alweer ruim een week geleden (17 december) dat het project Flevokust door de meerderheid van de gemeenteraad is afgestemd. Uit de persberichten zou men kunnen afleiden dat er 17 voorstanders en 18 tegenstanders zijn maar feitelijk waren er 35 twijfelaars. Ook onze fractie heeft lang gemeend tegen te moeten stemmen omdat, om het maar eenvoudig te stellen, van Bentum op basis van de vele rechtszaken niet de meest betrouwbare partner bleek en dat milieugaranties in het collegevoorstel ook niet voldoende te geven waren.

De insteek van de ChristenUnie was dat wij alleen zouden instemmen als beide zaken voldoende geborgd waren middels aanvullende amendementen (eisen) vanuit de raad. Die amendementen lagen er dinsdag 17 december op tafel na een week van intensief overleg met de PvdA, VVD en SP. Maar de kaarten waren geschud en er werd dinsdag niet meer over de inhoud gepraat. Iedereen had zijn positie al ingenomen zijn stemgedrag bepaald.

Wij hebben nog steeds de overtuiging dat er met de aanvullende amendementen er een goed plan  lag waarin  van Bentum strak gehouden werd en het milieu meer dat wettelijk in control was. Maar ook een goed plan omdat deze ontwikkeling voor de Lelystadse economie en werkgelegenheid meer dan noodzakelijk is. En ook winst voor het milieu want naast het vervoer over water is het hergebruik van afvalstoffen ook een winstpunt . Natuurlijk hebben de biologisch boeren een belangrijk punt dat  naast het gevaar op milieuschade  er ook mogelijke imago schade kan ontstaan  maar dat hadden wij geprobeerd te ondervangen met de 5 amendementen.

Het was een dubbeltje op zijn kant en die viel naar een “NEE”, het resultaat van700 tegen handtekeningen, 35 twijfelaars en Emmy van der Kleij.

Het is dan ook niet juist dat iedereen nu Emmy nu aanwijst als de zondebok als degene die de Flevokust heeft getorpedeerd of als  de vrouw die Lelystad van een milieudebacle heeft gered.  Je kunt je wel afvragen of haar wijze van handelen, voor haarzelf, nu wel erg handig is geweest en of zij zichzelf hierdoor niet in een onmogelijk positie heeft gemanoeuvreerd. …je zal maar in haar schoenen  staan…  Wij kunnen er alles van vinden maar gedane zaken nemen geen keer en de “som” van alle meningen heeft dit resultaat gegeven.

Het is echter wel bijzonder, het stof was nog niet was neergedaald  of het college en de Provincie kwamen al met het standpunt naar buiten dat de haven, wellicht in een ander vorm,  doorgaat !!.  Dat is op zijn minst gezegd niet sjiek. In  ieder geval wordt er m.i. onvoldoende rekening gehouden met gevoelens van de samenleving en raad die een andere beleving hadden en hebben bij dit besluit.  Daarnaast komt dit nu over alsof de raad nu buiten spel staat. Maar zij gaat er nog steeds over al is het onze backyard ofwel onze achtertuin.

Tot slot wens ik iedereen een gezegend en voorspoedig 2014 toe en ik hoop oprecht dat wij elkaar ook in 2014 in onze waarde laten.

« Terug

Reacties op 'Flevokust - bespiegelingen bij een genomen besluit'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.