Vakantiefoto's

Elly van Wageningendinsdag 18 augustus 2009 09:13

Als ik in mijn fotoalbums kijk zitten daar soms vreemde foto’s tussen. In elk geval dat zullen de bewoners van het land waar de foto is gemaakt zeggen. Waarom maakte ik een foto van een verkeersbord in New York? Omdat ik het grappig vond dat er stond: “Don’t even think of parking here’. Waarom een foto van een kapper in Turkije. Omdat het mij toegriezelde hoe de Turkse mannen met een grote steekvlam door de kapper bevrijd werden van de haren die uit hun oren groeiden. En die vrouw die met haar schapen aan kwam lopen bij de waterput toen ik een wandeling maakte op het platteland van Turkije? Omdat het mij deed denken aan Bijbelse taferelen van Rachel bij de put. Als toerist zie je die bijzonderheden die de lokale bevolking doodnormaal vindt.

 

Maar welke foto’s hebben toeristen die in Nederland waren nu in hun albums? Ik weet het van een paar. De toerist uit Argentinië die de bushalte op de foto zette met de dienstregeling erop (15.23u) haar horloge die eveneens 15.23u aangaf en de Conexxion bus die aan kwam rijden. Dat vond zij bijzonder. De Pool die een foto maakte van een schap in onze Albert Heijn. Zoveel verschillende soorten boterhambeleg. Dat vond hij grappig. De Amerikaan die de ambtenaren kiekte die op hun fiets naar het werk gingen met een attachékoffer in een speciale drager. En al die speciale fietspaden in de stad. ‘Amazing!’.De man uit Afrika die de bomen en al het groen in de stad en er vlak omheen zo bijzonder vond. En altijd ’s avonds even langs al die huizen met tuintjes wilde wandelen. Allemaal zaken die wij heel gewoon vinden. Maar is dat allemaal wel zo gewoon?

 

Misschien is het goed dat wij ook eens met een andere bril naar onze stad te kijken. En dan eens met de ‘geluksbril’. Want, zoals Sonja Lyubomirsky schrijft in haar boek ‘de maakbaarheid van het geluk’, onderzoek toont aan dat je echt gelukkiger wordt als je een dankbare houding aanneemt. En wat is er veel om dankbaar voor te zijn. Uiteraard dat prachtige groen. En wist u dat er heel veel geld geïnvesteerd wordt om al dat groen te onderhouden en dat we bij de gemeente zelfs een bomenbeleidsplan hebben. Maar ook bouwt de gemeente een nieuwe Multifunctionele Accommodatie. Misschien gaat uw kind straks wel naar zo’n mooie nieuwe school in dat gebouw. Of bent u naar de Bataviahavendagen geweest. Lelystad krijgt allure aan de kust. Is uw kind dit jaar misschien naar een sportclub geweest, omdat u daarvoor van de gemeente een extra bijdrage hebt gekregen? Hebt u deelgenomen aan een gratis opvoedcursus? Heeft uw zoon op het Houtribstrandje nog even wat sportieve oefeningen gedaan op de nieuwe fitnessapparaten die daar geplaatst zijn? Bent u misschien bezocht door een seniorenadviseur omdat u 70 bent geworden? Bent u gezellig aan het shoppen geweest met uw dochter bij de nieuwe Sting? Hebt u via de WMO misschien een superhulp die uw huis schoon maakt?

 

Ik daag u uit om eens een lijstje te maken van zaken waar u dankbaar voor bent als inwoner van Lelystad. En als u toch bezig bent, stuur dat lijstje dan ook eens op naar mij (evanwageningen@hotmail.com). Dan heb ik iets in handen om de notoire mopperaars wat wind uit de zeilen te nemen. Want sommige mensen hebben hun mond wel vol over de joods-christelijke wortels van onze samenleving en het grote recht op vrije meningsuiting en het goede democratische systeem. Maar ik hoor ze vaak zo weinig over de mooie dingen die dat gebracht heeft. Sterker nog, ik hoor ze vaak alleen maar negatieve dingen roepen over ons land. En daar moet wat tegenwicht tegen komen!

 

 

Elly van Wageningen, fractievoorzitter

« Terug

Reacties op 'Vakantiefoto's'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.