ChristenUnie zorgt voor komst nieuwe AED’s

aed.jpgdinsdag 19 november 2019 10:51

Mede door de ChristenUnie gaat de gemeente Lelystad werken aan een dekkend AED-netwerk.
Op de foto: Rood zijn de de plekken waar AED's naar verwachting nodig zijn in Lelystad

Een AED is een hulpmiddel voor EHBO’ers dat bij hartstilstanden schokken toedient, waardoor de schade van een hartstilstand beperkt blijft. Bij goede reanimatie met een AED herstelt 90 procent van de getroffenen volledig. Aangezien buiten het ziekenhuis zo’n 300 Nederlanders per week een hartstilstand krijgt, is het erg belangrijk dat op voldoende plekken AED’s voor het publiek beschikbaar zijn.
Ruim een halfjaar lang werd achter de schermen bestudeerd hoe een dekkend AED-netwerk gerealiseerd kon worden in Lelystad. Eerste aanleiding om hierover na te denken was het omvallen van het ziekenhuis: de angst bestond destijds dat ziekenhuiszorg langer op zich zou laten wachten. Nu “ons” ziekenhuis deels gered is, blijft de vraag naar voldoende AED’s echter onverminderd groot. Op sommige plekken zijn er namelijk stomweg geen AED’s in de buurt. De gemeenteraad van Lelystad heeft daarom ingestemd met een initiatiefvoorstel van oa. de ChristenUnie (Jarno Volmer). Daarin staat dat er €155.000 wordt geïnvesteerd in de aanschaf van AED apparatuur en buitenkasten. 
Het college van B&W gaat met hulp van een projectgroep nu verder in kaart brengen waar er AED’s exact nodig zijn om een optimale dekking van AED-apparatuur in alle delen van de stad mogelijk te maken (inclusief bedrijfsterreinen). Vervolgens gaat de gemeente niet op eigen houtje bepalen waar AED’s komen, maar gaat met maatschappelijke partners in overleg om te kijken wie de zorg/onderhoud van een AED op zich wil nemen. De bedrijfskring Lelystad heeft al aangegeven om op dit vlak ook mee te gaan denken. Samen kunnen we de stad veiliger maken!

« Terug