Waar moet Lelystad op bezuinigen?
Lelystad krijgt minder geld van het rijk. Er moet ruim 3 miljoen euro op jaarbasis bezuinigd worden. Waar moet dit geld vandaan komen? De fractie van de ChristenUnie kiest ervoor om evenementen die altijd op zondag georganiseerd worden zoals bijvoorbeeld de oldtimerdag op te offeren. Verder vraagt de fractie zich af of de extra vijf ton, die de brandweer zal krijgen voor snelle beschikbaarheid wel zo goed besteed is.
Het is al weer een hele tijd geleden dat de begroting voor dit jaar is vastgesteld. Ondertussen is er veel meer bekend over de te verwachten inkomsten en uitgaven voor dit jaar en het volgend jaar. Van dat beeld wordt je niet vrolijk.
Om te beginnen krijgt de gemeente minder geld van het rijk. De gewoonte is dat als het rijk meer uitgeeft dan ze van plan was, ook de gemeenten meer krijgen. Maar dat werkt ook omgekeerd: als het rijk bezuinigt (en dat doet het om te voldoen aan de Zalm norm), krijgen de gemeenten ook minder.
Verder moet de gemeente meer uitgeven aan de brandweer. Dat vindt het college en de fracties zijn het daar wel mee eens. Becijferd is dat er ongeveer 500.000 euro extra per jaar nodig is om er voor te zorgen dat de brandweer in het algemeen zo snel ter plaatse kan zijn als de norm is.
Gelukkig zijn er ook meevallers. Het aanbesteden van werken blijkt vaak lager uit te vallen dan begroot was. Er is een scherpe concurrentie in de aannemerij.
Bezuinigen
Al met al ligt er de opdracht om ruim 3 miljoen per jaar te bezuinigen om het huishoudboekje op orde te krijgen. Eind april is daar een aparte raadsvergadering aan gewijd geweest. Toen hebben de fracties in grote lijnen kunnen aangeven waar het geld gezocht moet worden. De ChristenUnie wil in ieder geval de zwakke groepen ontzien. Voorzieningen voor jeugd en sociale voorzieningen als de bijstand en de Wet Voorzieningen Gehandicapten wil de ChristenUnie intact laten. Met die informatie is het college aan de slag gegaan bij het opstellen van de voorjaarsnota.
Lelystad is nog volop in ontwikkeling, dus komen bezuinigingen heel ongelegen. We zijn immers nog in de groei. Er moet een betere bibliotheek komen (op een andere plek), de zwembadcapaciteit is te klein, het onderhoud van de openbare ruimte kan wel een tandje hoger om een aantrekkelijke stad te blijven, enzovoort. En dat lukt dan allemaal niet in tijden van bezuinigingen. Zeker niet als blijkt dat het op een aantal onderdelen niet te vermijden is om meer geld uit te geven, zoals voor het leerlingenvervoer van en naar scholen (400.000)
Maar waar dan?
Waar moet het geld gevonden worden? Het college zoekt het in het uitstellen van verbeteringen van de voorzieningen: bouw tweede zwembad, de kwaliteitsverbetering van de stad en de verhoging van subsidies om de gevolgen van inflatie te compenseren. Daarnaast moet er flink bespaard worden door vergroting van de doelmatigheid van werken, zoals bijvoorbeeld in het wijkgericht werken. Allemaal voorstellen waarvan onze fractie gezegd heeft dat we en met frisse tegenzin mee akkoord gaan.
Moeilijker ligt het bij het voorstel om geld te gaan vragen voor het brengen of halen van grof vuil. Dat is nog steeds gratis, om te voorkomen dat de troep in de natuur wordt achtergelaten. Naar ons idee moet dat zo blijven. Helaas denkt een deel van onze inwoners eerder aan de portemonnee dan aan het milieu. Wij zijn bang dat de extra inkomsten van de Zeeasterweg teniet gedaan zullen worden door de extra kosten van het opruimen van afval op plaatsen waar het niet hoort. En het doorschuiven van het probleem naar Staatsbosbeheer – die een deel van de bossen om de stad in beheer heeft- is ook niet netjes. In ons land is het namelijk zo geregeld dat degene die het afval op zijn terrein vindt als eerste verantwoordelijk is voor het opruimen van dat afval. Als we deze kant op gaan zal het animo van Staatsbosbeheer om het eigendom en beheer over een aantal bossen die nu nog bij de gemeente in eigendom zijn (Overijsselse Hout en Gelderse Hout), ook niet zo groot zijn. Het college rekent op een besparing van 200.000 per jaar als het eigendom en beheer van deze bossen wordt overgedragen.
Ander idee
Waar moet de besparing dan gevonden worden? Alles afwegend kiest onze fractie er voor minder geld uit te geven aan het evenementenbeleid. Daar is nu 140.000 voor ingeboekt. Een aantal van die activiteiten zijn goed en nuttig, maar activiteiten die altijd op zondag zijn (oldtimerdag bijvoorbeeld) moeten dan maar het slachtoffer van de bezuiniging worden. Minder evenementen scheelt meteen in de kosten van politie.
Voor ons is het ook nog maar de vraag of de extra 5 ton voor de brandweer in tijden van bezuinigingen wel goed besteed geld is. De brandweer zal met dat extra geld wel vaker snel ter plaatse zijn (de normtijd is 8 minuten), maar kopen we daar ook echt meer veiligheid voor? Is er dan minder letsel (bij ongelukken) of schade (een huis brandt voor de helft af en niet voor driekwart).
Besturen is af en toe moeilijk
Het zal een moeilijke vergadering worden op 9 juni. De organisaties die mogelijk getroffen worden (bibliotheek, sportbedrijf) schrijven nu al brieven aan de fracties waarin ze in schrille kleuren schilderen hoe ongewenst het is als er op hun werk bezuinigd wordt. Daar doen ze goed aan, want zo weten de fracties tenminste wat de gevolgen van keuzen zijn.
Voor ons als fractie staat vast dat de keuzen zo moeten worden gemaakt dat ze iedereen treffen of vooral die groepen die tegen een stootje kunnen.
Archief > 2004 > juni
- 12-06-2004 12-06-2004 20:42 - Reactie IPL op standpunt Kok
- 11-06-2004 11-06-2004 12:55 - Uitslag verkiezingen EP 2004
- 03-06-2004 03-06-2004 23:09 - Kritiek op wijze van oppositie voeren Inwoners Partij Lelystad
- 03-06-2004 03-06-2004 22:36 - Financiële overheersing door Den Haag
- 03-06-2004 03-06-2004 20:07 - Waar moet Lelystad op bezuinigen?
- 03-06-2004 03-06-2004 19:20 - Hoe groot moet Lelystad worden?
Reacties op 'Waar moet Lelystad op bezuinigen?'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.