De kenmerken van het handelen van een christen politicus

woensdag 06 april 2005 22:24

Op het bestuurderscongres van de ChristenUnie op 10 en 11 maart in Lunteren, viel mij de eer te beurt tijdens het diner een tafelrede te mogen houden over het onderwerp “de christen politicus”.

  1. hij spreekt met kennis van zaken, zonder een betweter te zijn
    Bij de behandeling van het  wetsvoorstel tot opheffing van de gemeente Wildervank, legde Jongeling uit dat er eeuwenlang  tussen de Hondsrug en Westerwolde een moeras lag dat gewoonlijk Oostermoer werd genoemd. In 19e eeuw is dit verveend. Jongeling legde toen ook uit waarom de grens tussen Groningen en Drente zo kaarsrecht is. Hij gaf dus eigenlijk een klein lesje historische geografie.

  2. hij heeft  oog voor de ideologische achtergronden van een voorstel
    In het kabinet Den Uyl deed staatssecretaris Van Dam het voorstel tot de bouw van 40.000 extra woningen voor 1 en 2 persoons huishoudens. Er was toen ook al een schreeuwend tekort aan woonruimte voor alleenstaanden.
    Jongeling was er voor dat dit gebeurde, maar accepteerde niet de achterliggende ideologie van kabinet, namelijk dat het tijd was voor het opruimen van vooroordelen tegen allerlei soorten van buiten-huwelijkse vormen van samenleven en dat iedere 18 jarige recht heeft op zelfstandige woonruimte. Hij gebruikte daarbij de mooie zin: “staatssecretaris Van Dam vindt dat  de staat geen zedenmeester mag wezen, maar naar mijn opvatting  moet de staat zeker geen zedenbederver zijn”.

  3. hij geeft er blijk van dat we in een gebroken wereld leven, waarmee de overheid rekening moet houden, ook als dat tot wetgeving leidt die niet past bij Woord van God
    Er was een voorstel aan de orde tot het opnemen van ‘duurzame ontwrichting’ in het echtscheidingsrecht als grond voor ontbinding van het huwelijk
    Jongeling. stemde daarmee in, overigens zonder toe te willen naar wat hij noemde ‘het opzegbare huwelijk’. Een mooie omschrijving van de manier waarop door veel mensen tegen het huwelijk wordt aangekeken.

  4. hij schroomt niet om te verwijzen naar de bijbel als het gezaghebbende en normstellende woord van God
    Bij de behandeling van datzelfde wetsvoorstel (aanpassing echtscheidingsrecht) gebruikte Jongeling een citaat uit Mattheus “wat God samengevoegd heeft, scheide de mens niet’.

  5. hij is bescheiden, maar niet verlegen
    Bij de behandeling van een notitie van het kabinet voor het beter vastleggen van de rechtspositie Molukkers in de Vreemdelingenwet, zei Jongeling:
    ”Ik wil beginnen met het stellen van enkele vragen, want daardoor wordt men wijs…”.

  6. hij spreekt met humor, zonder lollig te worden
    Toen het wetsvoorstel om aan gemeenteraad bevoegdheid toe te kennen een aanbeveling te doen voor de benoeming van een burgemeester, zei Jongeling:
    ”Zoals altijd, stemt de fractie onverdeeld”. ( hij vormde een éénmansfractie).
Jongeling was tegen het voorstel, omdat het geven van dit recht tot aanbeveling weer een stap zou zijn op de weg naar een gekozen burgemeester. Ook toen al (1970) een actueel onderwerp.
 
  1. en ook met zelfkennis
    In het kamerdebat over ‘laakbare handelingen van Prins Bernhard’ (bekend geworden als ‘De Lockheed affaire), sprak Jongeling de woorden: “Wie zijn eigen hart kent en uit de Heilige Schrift weet wat van nature in de mens is, zal zich in deze verdrietige en beschamende zaak wachten voor een hard en eenzijdig oordeel”.

  2. tenslotte, hij is monarchist en hart en nieren
    de christenpoliticus werkt vanuit het besef dat we burgers van 2 koninkrijken zijn. We dienen de samenleving hier en nu, we spannen ons in om daarin de eer van God tot zijn recht te laten komen, maar kijken tegelijkertijd uit naar het nieuwe koninkrijk waar gerechtigheid zal wonen, waar geen tranen meer vloeien en - vooral – waar God alles in allen zal zijn.
 
Boele Siepel
 
15 maart 2005

« Terug

Reacties op 'De kenmerken van het handelen van een christen politicus'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.