Samen zorgen voor Lelystad-Spreektekst kadernota door waarnemend fractievoorzitter Henk Schraa
In het najaar stelt de gemeenteraad altijd de begroting vast. Omdat dit over veel geld en vele onderwerpen gaat, komt het college van burgemeester en wethouders in het voorjaar met een aantal kaders. Op basis van deze kaders wordt de begroting vastgesteld. Dit jaar hebben college en gemeenteraad enige financiële zorgen. Het budget van de gemeente wordt een stuk minder. Dit komt doordat de gemeente minder geld krijgt van de rijksoverheid.
Dit onderwerp is in twee dagen in de gemeenteraad besproken.
De tweede termijn van Henk Schraa is hier te bekijken:
De tekst uit eerste en tweede termijn van ChristenUnie Lelystad staan hieronder:
Algemene beschouwingen kadernota 2015 1e termijn
Voorzitter,
in 2013 had de ChristenUnie zorgen om de zorg. Als de gemeente nieuwe zorgtaken kreeg, zou de gemeente Lelystad daarvoor voldoende geld hebben? Om die reden heeft de ChristenUnie het initiatief genomen voor het aanleggen van een reserve van 4,5 miljoen.
Daarna zijn we de verkiezingen ingegaan met de slogan ‘Samen zorgen voor de toekomst’. De ChristenUnie wil dat iedereen mee gaat doen en mee blijft doen. Jong, oud, werkloos, lichamelijk- of verstandelijk beperkt. De samenleving moet ons allemaal een plaats bieden.
Het helpt dat de raad geld heeft vrijgemaakt voor de nieuwe zorgtaken van de gemeente. Belangrijke zorgtaken zoals de schoonmaak bij ouderen, de opvang van slachtoffers van huiselijk geweld, en het beschermen van kinderen bij een vechtscheiding, zijn geen onderdeel geworden van noodbezuinigingen. Sterker nog, we kunnen zelfs investeren. Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ willen we preventief te werk gaan, zodat bijvoorbeeld mensen met autisme of mensen met een klein sociaal netwerk, nooit alleen komen te staan en bij de overheid aankloppen. Concrete initiatieven, bijvoorbeeld waar mensen met een arbeidsbeperking een autisme-café organiseren, kunnen op onze steun rekenen.
Dat er ruimte is om dit soort projecten te steunen, wil niet zeggen dat er nog meer ruimte is voor kille saneringen vanuit Den Haag. We moeten mensen niet alleen laten participeren en zorg bieden nu er nog voldoende geld beschikbaar is, maar ook wanneer de zorgtransitie voorbij is. Ter herinnering, ons motto was niet ‘laten we het nu leuk hebben.’ Ons motto was ‘samen zorgen voor de toekomst’. We willen het college oproepen deze toekomst in het oog te houden en dit kenbaar te maken in Den Haag.
De roep van ons om mee te doen, moet niet alleen doorklinken in de zorg, maar ook in het onderwijs. Wie hard heeft geleerd, moet snel een baan krijgen. In provincies als Limburg en Twente werken MBO-opleidingen samen met giganten als IKEA, Scapino en Manpower om dit doel te bereiken. In Lelystad zetten we stappen in dezelfde richting nu ook ons ROC een samenwerkingsconvenant heeft getekend met bedrijven als Verkaart, Shipcare en Van Campen Industries. We rekenen op onderwijs waarbij studenten professionele kennis opdoen voor in de 21e eeuw. Belangrijke vaardigheden zijn plannen, netwerken, doorzetten en initiatief nemen.
Meedoen in de samenleving is soms lastig als je minder geld hebt dan je buurman. De kloof tussen arm en rijk is gegroeid concludeert „De Lelystadse leefsituatie-index”. In de afgelopen 9 jaar is het aantal jongeren in een slechte leefsituatie bijna verdubbeld. Dit past niet in een samenleving waarin we voor elkaar zorgen en waarin iedereen meedoet. Gelukkig sluiten organisaties als het IDO niet de ogen voor de ellende van de ander. Hulp, geboden door voedselbanken, schuldhulpverlening-instanties en ontbijtgroepen in inloophuizen, kunnen ook komend jaar op onze steun rekenen.
Binnen een samenleving waarin we zorgdragen voor elkaar, moet we ook zorg dragen voor de natuur. Wie daar geen oog voor heeft, ondermijnt zijn eigen bestaan. We kijken daarom uit naar het masterplan duurzaamheid en zijn blij om te horen dat er bedrijven zijn die windmolens willen ontwikkelen in de polder.
Het ideaal van goede zorg, geen armoede en duurzaamheid in een samenleving waarin iedereen meedoet, komt niet uit de lucht vallen. Als fractie laten we ons graag inspireren door de boodschap van de Bijbel. Die boodschap wordt vaak zichtbaar in het oprechte, gevende handelen van mensen. Zo staat er in het boek Spreuken: ‘Door de zegen van oprechte mensen komt een stad tot bloei.’ Wij wensen onze stad de zegen van oprechte mensen toe, in de hoop dat we tot een samenleving komen, waarin iedereen volwaardig mens kan zijn.
Algemene beschouwingen deel II kadernota 2015
Voorzitter,
Vorige week wenste de ChristenUnie Lelystad veel oprechte mensen toe. Oprechtheid en rechtvaardigheid leiden niet alleen tot omzien naar elkaar, maar zijn ook voorwaarden voor het creëren van welvaart. Er zijn genoeg landen te vinden in de wereld waar helaas de leugen en het recht van de sterksten regeren. Deze landen zijn dus geen spiegel voor Lelystad.
Naast de boodschap over oprechtheid, had en heeft de ChristenUnie ook een boodschap over „samen”. Samen met alle Lelystedelingen willen wij zorgen voor de toekomst. Zorg is geen kwestie van een bepaalde bevolkingslaag of groep, maar is in de hele Lelystadse samenleving realiteit. Wij zijn dan ook blij dat het college actief aan de slag gaat met een lobby in Den Haag, om de kille voorgenomen bezuinigingen in de zorg, voorgoed te stoppen.
Dit is slechts een van de voorwaarden om de tweedeling, die in Lelystad dreigt, af te wenden. Lager opgeleiden, jongeren en mensen van allochtone afkomst scoren slecht in de leefsituatie-index. Hoe deze mensen hun gezondheid ervaren, hoe vaak zij deelnemen aan sportactiviteiten en de mate waarin zij consumptiegoederen kunnen kopen, is de laatste jaren achteruit gegaan. Dit beeld wordt herkend door partijen als de SP en GroenLinks. Daarom dienen wij met laatstgenoemde en de Partij van de Arbeid een voorstel in om bestrijding van de tweedeling als speerpunt op te nemen voor het college. Dit voorstel is niet bedoeld om het huidige beleid grondig te herzien. Dit voorstel geeft aan dat bestrijding van de tweedeling heel belangrijk is en dat daar verantwoording bij hoort.
Om de tweedeling tegen te gaan, is goed onderwijs in Lelystad een belangrijk instrument. Iedereen, ongeacht achtergrond en de portemonnee van de ouders, moet met een mooi diploma aan het werk kunnen. Kwaliteit van het onderwijs is bij de ChristenUnie dan ook het eerste uitgangspunt. Daarna kijken wij wat dit onderwijs kost en welke gebouwen hiervoor nodig zijn. Tenslotte moet de knoop, waar en voor welke prijs worden doorgehakt.
Als we het hebben over de toekomst van Lelystad, dan is duurzaamheid een voorwaarde. Het initiatief over afvalinzameling van het CDA en inmiddels de VVD, kan op onze steun rekenen. Als afval scheiden voor de Lelystedeling eenvoudig is, dan sparen we grondstoffen en energie.
Qua lastenverzwaringen maakt de ChristenUnie bij de begroting een keuze. Hierin hebben we oog voor bepaalde groepen waarbij lastenverzwaring hard aan komt. Aan de andere kant kan het gerechtvaardigd zijn om de stad te vragen een beetje meer in te leveren om sociale voorzieningen in stand te houden.
Reacties op 'Samen zorgen voor Lelystad-Spreektekst kadernota door waarnemend fractievoorzitter Henk Schraa'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.