Parkeerbeleid een hoofdpijndossier
Parkeren kost geld. Wie zal dat betalen? De gemeente, de autorijder of beiden wat? En wat zijn de effecten? Klaas Slump, voorzitter van de gemeenteraadsfractie gaat er op in.
Klaas Slump, voorzitter gemeenteraadsfractie ChristenUnie Lelystad
Het parkeren in Lelystad is een onderwerp, waar al menig wethouder zich mee bezig heeft gehouden. Het wordt wel een hoofdpijndossier genoemd.
Het grote probleem is dat er diverse tegenstrijdige belangen zijn. Enerzijds die van de gemeente die graag wil dat er geen geld uit de gemeentekas aan het parkeren wordt besteed. Aan de andere kant de inwoners die het liefst gratis de auto in het stadshart willen parkeren. En dan zijn de winkeliers in het centrum die zien dat er steeds minder mensen in hun winkels komen en er steeds meer zaken hun deuren moeten sluiten. Verder zijn er nog de treinforensen, mensen die in het centrum werken en bezoekers van buiten de stad.
Maar we kunnen er niet onderuit dat parkeren geld kost dat toch op een of andere manier betaald moet worden. Wij zijn er geen voorstander van dat de kosten voor parkeren uit de algemene middelen wordt betaald, waardoor ook mensen zonder auto, of die ervoor kiezen op een andere manier naar het stadshart te gaan ook meebetalen.
Het is de afgelopen jaren gebleken dat ieder keer als de tarieven verhoogd werden, de opbrengst desondanks terug liep. Met andere woorden: er blijven dan zoveel mensen weg dat er uiteindelijk minder in plaats van meer geld binnenkomt. Dat maakt de ‘oplossing’ om de tarieven zoveel te verhogen dat alle kosten gedekt zijn onmogelijk.
Het college stelde voor om de tarieven niet te verhogen en ruim € 300.000 uit te gemeentekas te betalen. Daar was de meerderheid van de raad, waaronder de ChristenUnie het niet mee eens. Er is nu een amendement aangenomen om een geringe tariefsverhoging in te voeren, die tenminste de inflatie corrigeert. Het is voor ons pijnlijk te moeten constateren dat er op veel terreinen, juist op sociaal gebied, behoorlijk bezuinigd moet worden, maar het parkeren zoveel geld van de gemeenschap kost. Daarom is ook besloten dat het college er alles aan moet doen om aan het eind van deze collegeperiode (2018) het parkeren kostendekkend te laten zijn. Dat kan in samenwerking met ParkeerService en is het invoeren van nieuwe middelen als belparkeren, parkeren op kenteken etc. Innovaties op dit gebied volgen elkaar snel op.
Vorig jaar is er een experiment gestart om op koopavond geen parkeerggeld te vragen. Verwacht was dat er dan meer mensen op koopavond de stad in zouden gaan. We kunnen echter constateren dat dit niet gebeurd is. Daarom is er geen reden om het experiment te verlengen en gaan we na 1 januari weer betalen op de donderdagavond.
Reacties op 'Parkeerbeleid een hoofdpijndossier'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.