Donderdag 11 mei jl. is in de raadsvergadering het nieuwe inburgeringbeleid besproken. Feitelijk moet de nieuwe wet nog in ons parlement worden vastgesteld dus ging de discussie meer over het te verwachten inburgeringbeleid in Lelystad.
Wat is er nu nieuw aan dit nieuwe inburgeringbeleid ? Om kort te zijn, is dat de eigen verantwoording voorop staat (dezelfde discussie eigenlijk als bij de WMO) en dat zogenaamde oudkomers ook ingeburgerd moeten worden dus al ben je bijvoorbeeld 57 jaar en je bent de Nederlandse taal niet machtig dan zul je alsnog Nederlands moeten leren. Ook nieuw is dat er een kleine financiële bijdrage van iedere inburgeraar wordt gevraagd.
Politiek ligt er de vraag hoe je het inburgeren vorm wil geven, namelijk of zo minimaal mogelijk (het zogenaamde basis scenario) of extra financiële middelen vrij te maken (het zogenaamde integratie scenario). Met het integratie scenario probeer je te bewerken dat de inburgeraar zich ook thuis gaat voelen in Lelystad.
De raad besloot unaniem voor het integratie scenario en was zelfs bereid om bij de voorjaarsnota €250.000,-- vrij te maken om op gang te komen met het integratie scenario. Met als belangrijkste motivatie om nu te investeren in deze mensen wat resulteert in minder zorgen later, zoals uitkeringen en overlastbestrijding; dus een soort inverdieneffect.
Of deze redenatie ook de mening van de ChristenUnie is laat ik in het midden; wat mij betreft moet je altijd in mensen blijven investeren ongeacht het inverdieneffect. Maar Lelystad heeft hier ook weer haar goede sociale gezicht laten zien en net als met de AMA’s mag je hier best dankbaar voor zijn.
Chris van Veluwen, raadslid ChristenUnie Lelystad
Reacties op 'Nieuw inburgeringbeleid'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.