Sociale werkvoorziening onder druk

handen ineenwoensdag 13 februari 2013 21:53

Door: Chris van Veluwen, raadslid ChristenUnie.

Er valt niet aan te ontkomen, maar ook in de sociale werkvoorziening (sociale werkplaatsen) waar veelal mensen werken met een arbeidscapaciteit tussen de 0 en 100 %, moeten wij bezuinigen. Kortweg komt het er op neer dat mensen met een arbeidscapaciteit tussen de 50 en 100 % moeten gaan participeren of gaan meedraaien in het bedrijfsleven.

De gemeente Lelystad zal invulling moeten geven aan deze landelijke bezuinigingsopdracht  “ zorg of meer zorg maar voor minder geld”  en ook deze doelgroep, dus de  mensen met een arbeidscapaciteit tussen de 50 en 100 %,  zal hier dus in hoge mate de gevolgen van ondervinden.

Duidelijk is voor de ChristenUnie dat de werkdruk en de daarbij behorende stress voor deze doelgroep sterk toe zal nemen en wij zijn dan ook van mening dat de overheid zich buitengewoon moet inspannen om deze transitie in goede banen te leiden.

Want er staat nogal wat te gebeuren: Vrij vertaald…. Je werk gaan doen vanuit een relatief beschutte en veilige werkomgeving naar een marktomgeving.

De gemeente Lelystad kiest er voor de regie van de transitie ofwel het re-integratieproces vooralsnog bij zichzelf te houden door een eigen Werkbedrijf op te richten en het niet aan de markt over te laten en de controlerende taak bij de raad. Deze beleidskeuze onderstrepen wij van harte. Het gaat immers om zeer kwetsbare mensen.

Maar de ChristenUnie is ook van mening dat er meer spelers (stakeholders) bij dit proces zijn betrokken dan alleen het gemeente bestuur van Lelystad en het Concern voor Werk. Zo zijn daar de direct betrokkenen: de ouders, familieleden, de mantelzorgers, de vrienden, de buren enz.

Deze direct betrokkenen moeten wat ons betreft in dit nieuwe proces ook gehoord worden en een plaats krijgen. Zij zijn immers onze ogen en oren. Zij kunnen opkomen voor de belangen van de doelgroep. Zij kunnen de gemeenteraad helpen met haar controlerende en kaderstellende taak op dit dossier.

Op initiatief van de ChristenUnie is daarom samen met de SP, D66 en het CDA in de raadsvergadering van 29 januari een motie ingediend met het verzoek aan het college om voor de start van dit nieuwe Werkbedrijf de raad te informeren over hoe de direct betrokkenen,  dus de ouders, familieleden, de mantelzorgers, de vrienden, de buren enz. worden betrokken.

Helaas alleen Bindend lokaal ondersteunde deze motie van de 4 indieners en dat was toch nog onvoldoende voor een meerderheid. Het argument dat de overige partijen hadden om niet met de motie in te stemmen was dat men vond dat de belangen van de doelgroep voldoende waren gewaarborgd in de huidige overleg structuren zoals bijvoorbeeld de ondernemingsraad. Wat ons betreft een gemiste kans maar dat vrijwaart politici, ook wij, niet van de taak dit transitieproces nauwlettende te blijven volgen. 

« Terug

Reacties op 'Sociale werkvoorziening onder druk'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.