Albert Kok op interreligieuze vredesbijeenkomst

maandag 10 september 2007 21:47

Albert Kok opende de tweede intereligiueze vredesbijeenkomst in het stadhuis. Hij pleitte voor verdraagzaamheid. Bij vrijheid van godsdienst hoort geen verbod op de Koran, maar ook geen geweld of dreiging daarmee. Met respect voor elkaars overtuiging met elkaar omgaan, of je nu gelovig of geloofafvallig, ook wat betreft woordkeuze; dat is vrijheid van godsdienst. Een absolute waarheidsclaim is toegestaan, maar die dwingend opleggen aan de ander niet.

OPENINGSWOORD INTERRELIGIEUZE VREDESBIJEENKOMST 5 SEPTEMBER 2007.

Ik vind het heel bijzonder dat voor de tweede keer deze interreligieuze vredesbijeenkomst wordt gehouden en nog wel in het stadhuis, wat aangeeft dat het gemeentebestuur deze bijeenkomst erg belangrijk vindt. Niet omdat wij ons willen bemoeien met religie, maar wel omdat wij het contact tussen verschillende bevolkingsgroepen belangrijk vinden. Contact leidt tot begrip en begrip tot verdraagzaamheid. De afgelopen maanden hebben de kranten vol gestaan over religie. Die publiciteit is wat mij betreft niet altijd positief geweest. Bij vrijheid van godsdienst hoort geen verbod op de Koran, maar ook geen geweld of dreiging daarmee. Met respect voor elkaars overtuiging met elkaar omgaan, of je nu gelovig of geloofafvallig, ook wat betreft woordkeuze; dat is vrijheid van godsdienst. Een absolute waarheidsclaim is toegestaan, maar die dwingend opleggen aan de ander niet. Verdraagzaamheid is overigens geen kunst als je alle godsdiensten en levensovertuigingen als gelijkwaardig beschouwt.

Ik wil nog graag de nadruk leggen op nog één aspect: Toen mijn kleinzoon afzwom voor het zwemdiploma zag ik alleen maar witte kindertjes, toen ik een dag later rondliep op Lowlands zag ik alleen maar blanke, meestal jonge mensen. Ook als nieuwe Nederlanders volledig participeren in onze maatschappij is er in het algemeen maar weinig contact met autochtone bewoners van ons land. Zo zijn er veel meer voorbeelden. De werelden van nieuwe en autochtone  Nederlanders zijn nog erg gescheiden. Dat is niet altijd even erg, maar geeft toch ook veel stof tot nadenken. Zeker in een gemeente als de onze. Er zijn maar zes gemeenten met procentueel meer nieuwe Nederlanders. De gemeente kan hier niet heel veel aan doen. Vandaar mijn oproep aan schoolraden, sportclubs, zwembaden, culturele–, welzijns–, en zorginstellingen, buurthuizen, vakbonden en nog veel meer om nog eens de vraag onder ogen te zien: “Ben ik wel voldoende toegankelijk voor iedereen?” En elke nieuwe Nederlander zou zich moeten afvragen: “Ben ik wel voldoende betrokken bij die instelling waarvan ik of mijn kind gebruik van maakt en benut ik wel alle mogelijkheden voldoende om mee te doen in onze Lelystadse samenleving. Want u weet het: Meedoen leidt tot contact, contact tot begrip, begrip tot verdraagzaamheid en verdraagzaamheid leidt tot vrede.

Dank U en een mooie avond en iedereen bedankt voor hun bijdrage.

 

Albert Kok.

« Terug

Reacties op 'Albert Kok op interreligieuze vredesbijeenkomst'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.