Drie nieuwe manieren waarop we kinderen uit de problemen helpen
Problemen voor kinderen voorkomen, dat is een belangrijk uitgangspunt voor mij als wethouder jeugdhulp. Afgelopen dinsdag werd het plan ‘preventie werkt!’ unaniem aangenomen door de raad. Daar was ik niet alleen heel blij mee, maar daar waren de organisaties die hadden meegewerkt aan dit plan ook heel blij mee. Wat houdt het plan ‘preventie werkt!’ precies in?
1. Geld en tijd voor zorgprofessionals om te overleggen
Als eerste starten we het project ‘1001 kritieke dagen’. De zwangerschap en de eerste 2 jaren van een kindje zijn het allerbelangrijkste. Als daar goede zorg is waardoor een kind zich veilig en geborgen voelt, dan heeft het een stevige basis om verder op te groeien. Gaat het in de eerste jaren mis, dan weet je bijna zeker dat het kind later problemen krijgt. Dus willen alle organisaties, verloskundigen, consultatiebureau, kraamzorg, kinderopvang en GGD heel graag samenwerken om problemen te voorkomen. Voor overleg is op dit moment vaak te weinig geld en tijd. Door meer budget komt daar nu verandering. Zo kunnen zorgprofessionals met elkaar overleggen en gezamenlijk een plan van aanpak voor kinderen verzinnen.
2. Extra ondersteuning van kinderen met gedragsproblemen op school
Sommige ouders maken zich zorgen om hun kind. Is hij/zij niet te verlegen? Of juist te druk? En wat moet ik doen als ik vermoed dat mijn kind op school gepest wordt? Mede doordat veel kinderen van het speciaal (basis-) onderwijs nu naar reguliere basisscholen gaan, is het drukker in de klas geworden. Om docenten te ontlasten en om kinderen met (mogelijke) problemen extra aandacht te geven, gaan de zorgprofessionals van het Jeugd en Gezin Team scholen ondersteunen. Er komen teams die kinderen met uiteenlopende problematiek onderzoeken, begeleiden en helpen.
3. Ouders gaan elkaar adviseren en helpen
Kinderen zijn het grootste deel van de week thuis. Als het thuis goed gaat en de ouders kunnen hun kind op een positieve manier opvoeden, dan is dat natuurlijk heel fijn voor iedereen. Maar makkelijk is het niet altijd om je kind goed op te voeden. Daarom gaan we oudernetwerken opzetten. Ouders kunnen dan met elkaar praten over hoe het thuis gaat, wat ze leuk vinden en wat ze misschien anders willen. Zo helpen ouders elkaar. Dat is fijn, zeker als er opvoedproblemen zijn, want dan sta je staat er niet alleen voor.
Snel en vroeg helpen zodat kleine problemen geen grote problemen worden. Dat is het doel van de aanpak uit het plan 'preventie werkt!’. Ik ben blij dat iedereen nu snel kan beginnen met deze plannen. Zo worden onze kinderen in Lelystad goed geholpen en kunnen ze zich op een positieve manier ontwikkelen!
Vriendelijke groet,
Elly van Wageningen, Wethouder jeugdzorg